*

JanisPetrus Karapapaxilospitokataskevakis "Mene kaikin mokomin naimisiin. Jos saat hyvän vaimon, sinusta tulee hyvin onnellinen. Jos taas saat ilkeän vaimon, niin sinusta tulee filosofi - eikä sekään ole hullumpaa."

Köyhän miehen tryffeli

 • Pääsi paperiset Uusi Suomi lehdet loppumaan viime syksynä, joten alla on valitettavasti IL-läpyskä. (saatu lahjoituksena)
  Pääsi paperiset Uusi Suomi lehdet loppumaan viime syksynä, joten alla on valitettavasti IL-läpyskä. (saatu lahjoituksena)
 • Tämän väsyttäminen kesti hetken, siima onneksi kesti ja metsästäjä sai kantaa palkkionsa olkapäällään ylpeänä kotiin.
  Tämän väsyttäminen kesti hetken, siima onneksi kesti ja metsästäjä sai kantaa palkkionsa olkapäällään ylpeänä kotiin.
 • Korvien sukukokous.
  Korvien sukukokous.
 • Suvun mustalammaskorva ?
  Suvun mustalammaskorva ?
 • Isoisä ja isoäiti korvat ylväänä sukukokouksen yläpuolella.
  Isoisä ja isoäiti korvat ylväänä sukukokouksen yläpuolella.
 • Tämän päivän saaliiseen kuului myös tämä veijari. Nämä oliot asuvat mielellään korvasienien ontossa jalassa. Vieras toimitettiin takaisin luontoon vaikkakin hieman kauas kotikonnuiltaan.
  Tämän päivän saaliiseen kuului myös tämä veijari. Nämä oliot asuvat mielellään korvasienien ontossa jalassa. Vieras toimitettiin takaisin luontoon vaikkakin hieman kauas kotikonnuiltaan.

Köyhän miehen tryffelit on täällä ja parhaimmillaan. Nouse siis ylös sohvalta ja lähde metsästämään.

 

Näitä myös korvasieniksi kutsuttuja herkkupaloja on helppo pyydystää. Ne istuvat kaikessa rauhassa hakkuuaukeilla paikoissa, joissa maa on rikki ja hiekkapitoista. Korvat piiloittelevat usein kantojen juuristoissa, kivien välissä tai joissain tapauksissa julkeasti keskellä polkua tai metsäkoneen jälkeä.

 

Varoiksi on korvaa syytä lähestyä tuulen puolelta ja riittävällä kunnioituksella, koska se on maa-emon maittavimpia Fungi-lajiin kuuluvia lahjoja ihmiskunnalle. Korvan ruskea tai tummahko poimutettu pinta muistuttaa aivoja, joita niiden pyydystämiseen ei juuri tarvita, kuten ei kovaa kuntoakaan, koska korvat eivät juuri liiku vaikka niitä uhattaisiin. Tuore korva tuoksuu miedosti pähkinälle, mutta myrkyllisyytensä vuoksi kukaan ei kykene kertomaan miltä tuore sieni maistuu.

 

Korvasieni on A-luokan ruokasieni, mutta syytä ryy.... ryöpätä, siis keittää, ainakin kahteen kertaan runsaassa vedessä ainakin 10 – 15 minuutin ajan. Keittokertojen välillä sienet on suotavaa huuhdella hyvin, kuten lopuksikin. Keittämisen ajan on keittiötä tuuletettava hyvin, koska sienissä oleva myrkky on vesiliukoista ja on mahdollista hengittää vesihöyryn kanssa elimistöön. Näiden sienien keittämistä voidaan siis sanatarkasti kutsua „myrkynkeittämiseksi“!

 

Myrkyttömät sienet on maittavia ja saa vaativammankin kokin keitoksissa ansaitsemansa kunnioituksen, sekä illallisseuralaisen tai seurueen matkalle mainioiden makujen maailmaan!

 

Nyt on aika nousta ylös ja kerätä tämä kansallisaarre talteen tulevan vuoden herkutteluja varten.

 

Kiitos

Hämis

 

Jokunen linkki sienistä niiden käsittelystä, resepteistä ja metsästyksestä:

 

Ohjeita käsitelyyn

Lohta ja sieniä keittona Tuohon käyttäisin mielummin kuhaa tai siikaa.

Korvapannari Vinkki Gluteiinittomaan pannariin! Käytä Cannabiksen siemeniä joko itse jauhettuna tai valmiina jauhona. Jätte bra, sehr gut, yes it´s good my man, tun hyvää!

 

EDIT: Lisätty kolme kuvaa!

EDIT: Lisätty vielä yksi kuva!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

T Piepponen

".. koska korvat eivät juuri liiku vaikka niitä uhattaisiin."

Edelleenkin minua kiehtoo sienissä se että ovat ainoita liikkumattomia eläjiä jotka kykenevät tuottamaan D-vitamiinia sisuksissaan. Kanttarellissäkin on miltei yhtä paljon D-vitamiinia kuin silakassa. Uskomatonta.

Täällä ei ole korvia näkynyt, mutta ei ole kyllä tullut erityisesti metsästettyäkään, kun nyt otin projektiksi etsiä omalta tontilta kaikki löydettävissä olevat sienet. Jo yli kymmenen eri lajia löytynyt tähän mennessä.

Ohjeetkin olivat hyvät.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Tervehdys T. On hienoa kuulla, että hämistelyni on onnistunut. Minä, kun en osaa kertoa mitään ilman pientä savolaishelleenistä vääntöä koristeltuna syvällä härmäläissirottelulla (Hämiö).

Kohta alkaa uusi retki Fungien maailmaan koska soosisatseja on vasta viidelle viikolle varastossa.

Tämä jäi muuten kertomatta aloituksessa, että vaikka ryöppääminen poistaakin n. 95% myrkyistä, juuri tuon jäämä prosentin takia ei ole suotavaa herkutella korvilla päivittäin. Tuo myrkkyjäämä, kun tuppaa kertymään ihmispolon virtuaaliraameihin ja saattaa aiheuttaa vaivoja.

Siis korvienkin kanssa pätee wanha ojanpenkan viisaus, jonka ensitokaisijaksi kerrotaan sammakkoa: "Syö säästäen savea" tai ojanpohjan etyylifilosofin sanat tilanteeseen muokattuna: "Kohtuu kaikessa, korvasoosi kerran viikossa".

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

BTW T. Olisi kiva lukea pihatutkimuksesi tuloksia.

Minä, kun olen parantumaton Fungi-friikki ja nuo maailman kenties tärkeimmät oliot kiinnostaa melkoisesti.

Fungien maailmanlaajuinen rihmastoverkosto maan alla on ihmisen keksimän interwebin esikuva ja voittaa edelleenkin tiedonvälityksessä interwebin mennen tullen, vaikka meidän eliökantamme ei sitä ymmärrä tai halua ymmärtää.... Taitavat nuo oliot olla lopulta viisaampia, kuin nykyneadertaaleri ?

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Kyllä minä sienien henkevyyteen ennemmin uskon kuin monen ihmisen
Tai että ovat fiksumpia kun vain kasvavat rihmastoissaan ihmettelemättä

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #4

Oman kasvunsa lisäksi tai sitä ennen kasvattavat rihmastojaan, joka lienee koko maailman kattava tietoverkko ilman wlania ja ilmainenkin, kunnes markinavoimat keksivät sienirihmastoveron ja kuukausittaisen käyttömaksun (Hämiö)

T Piepponen

Kiesus sunnuntainen!

Blogin manipuloimana lähdin hakkuualueelle käpsimään ja jo löytyi ritilällinen korvasientä kuivattavaksi + yksi laakakorvasieni.

Havaintoja löytöpaikoista:

-rinteen pohjoispuolen alarinne
-moton urien vierustoilla
-varsinkin käännetyissä istutuskuopissa(kuusen?)
-mäntyjen kantojen lähistöllä enemmän kuin kuusten kantojen

Sienten metsästäjä on sienten metsästäjä.

Ja juu. On ne viisaampia. Niillä on sellainen verkostonmuodostustapa ettei siinä kysellä titteleitä, puoluekirjoja tai automerkkejä ollenkaan.

PS. Vois tehdä "etsi tonttisi sienet/sienenspottaushaaste" blogin vaikka ens viikonloppuna työkeikan(ehkä viimeisen sellaisen) jälkeen.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Minäkin kävin tänään toistamiseen samalla hakkuuaukealla ja parilla muulla tarpomassa. Saalis oli hyvä puoli säkkiä mainiota sientä säilöön tuleviin herkutteluihin.

Huomasin, että hakkuun reunat, siis kohdat jossa metsä taas alkaa oli melko satoisia. Varsinkin rinteen alapuolen reunat. Mahtavatko otukset valua paremmin alamäkeen, kuin kiivetä ylämäkeen.

Laitan kohta puolin muutaman lisäkuvan noista "metsänreunaisista", kun oli kerrankin koko suku koolla. Suuri ilo löytää useampi otus samalla kyykistymisellä.

Tuosta "kotipihan sienet" voisin minäkin tempaista jotain on meinaan melko runsasta kasvua tontilla ja suurin osa on melko outoja otuksia. Noita voisi joukolla ihmetellä miten niitä voisi hyödyntää.

T Piepponen

"...hakkuun reunat, siis kohdat jossa metsä taas alkaa.."

Juuri niin. Siinä on selkeä logiikkakin kun ajattelee kuin sieni.

Kotipihan sienet oli paras otsikko tuosta aiheesta. Jo niitä kannattaa kuvata/rustata talteen.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #13

Minä olen vasta sienenkielen opiskeluiden jälkeen alussa sienifilosofiassa, mutta kyllä tuo kohta "leikkauksessa" oli ehdottomasti parasta satokohtaa.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne

Onko korvasienellä "matkija"? Kerrostalomme pihaistutuksen katteeksi levitettyyn karikkeeseen on ilmaantunut kymmenittäin tummanruskeita, suippolakkisia sieniä, jotka ovat korvasienen tapaan ryppyisiä, mutta säännöllisemmällä tavalla; kurtut alkavat lakin huipulta ja kulkevat melko suoraan alaspäin. Jalka sienellä ei ole näkyvisdä, mutta siellä, missä jalka kurkistsaa, se on vaalean kellanruskea, väkän niin kuin ajan patinoima mänty- tai kuusipaneeli.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Näitä kartiohuhtasieniä eksyi meidänkin tiellä tämän päivän reissulla kaksittain. Mainio otus eikä yhtään vaikeampi pyydystää kuin Korvasieni.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #9

Jestas sentään! Sienituntemukseni parani kymmenillä prosenteilla, kevätsienten tuntemukseni tuplaantui.

Kiitos kummallekin. Käynpä poimimassa ne talteen. :-)

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #11
T Piepponen Vastaus kommenttiin #11

Pölistäänpä vielä yksi viesti.

Varmista se kartiohuhtasieneksi epäilty halkaisemalla pituus-suuntaisesti. Jos se on ontto ja lakin alareuna on kiinni jalassa, niin onnea - olet löytänyt sienen jonka perässä toisilla mantereilla juostaan kuin kullan kimpussa.

Ja vielä tarkennukseksi voi sanoa, että tavallaan korvasieni matkii kartiohuhtasieniä. Sillä mm. korvasienet lokeroidaan lontooksi ***false morel*** lokeroon - eikä toisinpäin.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #14

Joo, oikeita olivat. Halkaistu on. Toukanreikiä oli vain n. neljäsosassa. Jäljelle jäi silti käsivaralta punnitessa reilut puoli kiloa.

Kuivuvatko halkaistuna sanomalehden päällä halkaistu puoli ylöspäin? Ja olisko joku suositusresepti, jos en malta odottaa kuivumista? :-)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Huhtasieni on aika miedon makuinen, olen muistaakseni kuorruttanut muhennoksella ainakin kyssäkaalivuokaa. Ja myrkytön, sitä ei tarvitse eikä kannatakaan ryöpätä.

Ohjeita on harvakseltaan, paksussa Hulluna sieniin keittokirjassakin vain huhtasienimuhennoksella täytetyt kinkkukääröt, muhennokseen:

50 g voita
300 g huhtasieniä
4 rkl persiljaa
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Hauduta paloiteltuja sieniä n. 5 min., lisää persilja ja hauduta pari min., mausta. Jaa keittokinkun viipaleille (n. 8 kpl) ja kääri pieniä paketteja. Folioon, kuumenna grillissä tai kuumassa (275-300°) uunisa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #18

Huhtasieni on muuten myrkytön, mitä ei taida olla täällä vielä mainittu. Ei siis kannata keittää, jos olet varma lajista. Itse olen löytänyt vain kerran – tai oikeastaan tyttäreni löysi kaverinsa rivitaloyhtiön pihakuorikkeesta, josta kävin ne kähveltämässä aamuvarhaisella. Hyvä äitienpäiväkeitto tuli ihan perusreseptillä (sipulia, sieniä, jauhoja, vettä, suolaa, hiukan pippuria, kermaa (+ maitoa), persiljaa).

P.S. Seija huomauttikin myrkyttömyydestä samaan aikaan kuin meikäläinen kirjoitti tätä.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #20

Kiitokset kaikille neuvoista ja resepteistä. Löysin vielä kymmenkunta puhdasta yksilöä lisää, joten reseptejä pääsen kokeilemaan hetimiten.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Noita ruskeita kakkaroita on jo kuivattunakin. Niillä voi herkutella myöhemminkin, mutta ihmettelen vielä miksi gyromitriini ei haihdu kuivattaessa? Onko se ihan totta vai onko vain varmuuden vuoksi vielä kuivatutkin keitettävä?

T Piepponen

Vielä vähän.

Myrkyn luonteen johdosta liika varmuus ei liene pahasta. On viisaampaa huuhdella, kuin joutua teholle kastikkeesta.

Gyromitriinin hajoamisesta muodostuu kai metyylihydratsiinia elimistössä.

Se on sekä myrkytyksen varsinainen aihe, että se on myös toisessa käytössään rakettipolttoainetta!

http://fi.wikipedia.org/wiki/Metyylihydratsiini

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Muuttuiskohan sitä johonkin muuhun tarkoitukseen sopivaksi, jos vaikka nauttisi? No ei tietysti.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Uskomatonta T. Olet ehdoton Fungiguru tietoinesi.

Tuo tappavuus "rakettipolttoaineessa" on valitettavaa, mutta taitaa selittää "Peräsmiehen" lentokyvyn (Hämiö)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Ehdottomasti on keitettävä,siis keitettävä pelkkä nopea ryöppäys ei riitä.
Juha antoi tuossa hyvät ohjeet.Wikistä löytyy tarkkaa tietoa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Vielä 70-luvulla kuivaaminen riitti ohjeiden mukaan, mutta nykyään ei. Itse olen ajatellut, että kuivaaminen vastaisi yhtä keittokertaa eli kuivaus, liotus ja yksi 5 minuutin keittäminen riittäisi. Eviran ohjeessa kuivatutkin pitää keittää kahteen kertaan.

Kuivaamisessa on myös eroja. Kuivurilla saa kosteusprosentin varmuudella alhaiseksi. Pelkkä kuivassa ilmassa kuivaus voi jättää enemmän kosteutta. Sitä en uskaltaisi suositella yhden keittokerran korvaajaksi.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kipitteleppä Hämis sinne Tammelan puolelle venesillan yli, niin koriin kertyy pohjanpeitettä enemmänkin. Itse en kerää ryöpättäviä sieniä, mutta kaloja jututtaessa on tullut huomattua paikoissa joista näkee Honkisaareen kasvavan aika rutkasti moisia. Edellinen havainto viime syksyltä.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Tervehdys Oskari. Tuo Tammelan seutu on tullut tutuksi sieniretkiltä. Hienoja maisemia ja Liesjärven suojelupuisto on hieno paikka vaikka onkin pieni.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Parhaat korvasienisivut:
http://www.tuomas.salste.net/doc/korvasieni/korvas...
http://www.tuomas.salste.net/doc/korvasieni/korvas...

Turvallisuudesta lainaus: " Turvallisuuden maksimoimiseksi korvasieniä ei tule kerätä ollenkaan, mutta mikäli niitä on vahingossa sankoon joutunut, sienet on ryöpättävä 3–5 kertaan ja heitettävä pois."

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Kiitos Raimo. Paras sienisivusto, jonka olen läpi lukenut (Hämiö)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Vielä parempi on tulossa tai itse asiassa on jo valmis, mutta lukemaan pääsee toistaiseksi vain kutsutut. Täysin julkiseksi se tulee todennäköisesti syksyllä. Minun kirjoittama tietysti. Parhaan siitä tekee se ainakin, että se käsittelee pääasiassa tärkeintä jokamiehen oikeuksilla kerättävää sientä eli herkkutattia. Lisäksi esimerkiksi luku sienestäjän tietotekniikka on useimmille täysin uutta asiaa. Nykyisessä muodossaan hieman yli 6 000 merkkiä eli kolme perinteistä konekirjoitusliuskaa.

Kolmas hyvä on https://psilosybiini.info/index.php?title=Suippuma... Parhaat sivut käsittelevät siis "myrkkysieniä" :)

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset